Marinovaná pražma na dýňovém rizotu

Ingredience: 4 porce/30 min.

4 filety pražmy
větvička čerstvého oregana
3 PL olivového oleje
2 PL balsamikového octa (ne krém)
1 ČL hnědého cukru
100 g másla
1 šalotku
1 stroužek česneku
100 g dýně (například máslová nebo hokkaido)
250 g rýže na rizoto
0,8 l vývaru
2 dl bílého vína
70 g parmazánu

Top view of two fresh sea bream on a dark slate board ready for cooking with herb and spices shot on rustic kitchen table. The pan is surrounded by many ingredients and spices for cooking fish like lemon, garlic, tomatoes, parsley, chive, olive oil, salt, pepper and others. Low key DSRL studio photo taken with Canon EOS 5D Mk II and Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Postup:

Nejprve připravíme marinádu smícháním olivového oleje, balsamikového octa, lístků oregana, hnědého cukru, 1 nastrouhaného stroužku česneku, soli a pepře. Do této směsi vložíme vykostěné filety pražmy, které takto necháme marinovat minimálně půl hodiny.
Mezitím šalotku a česnek nakrájíme na jemné kousky. Dýni oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na polovině másla orestujeme šalotku, poté přidáme česnek, dýni a nakonec rýži. Chvíli restujeme a podlijeme vínem. Po odpaření vína, podlijeme asi třemi naběračkami vývaru. Během následujících cca 20 minut za stálého míchání přiléváme přiměřené množství vývaru. Rýži připravujeme ne úplně doměkka. Když máme rýži hotovou, přidáme skoro polovinu druhé části másla, nastrouhaný parmazán a zamícháme do krémové konzistence. Ihned konzumujeme.
Namarinovanou rybu nejprve opečeme na másle. Pečeme na straně, kde je kůže, asi dvě minuty. Potom ji dáme ještě do trouby vyhřáté na 140 ° C na cca 2 minuty.

Další články autora