Ingredience: 4 porce/30 min.
4 filety pražmy
větvička čerstvého oregana
3 PL olivového oleje
2 PL balsamikového octa (ne krém)
1 ČL hnědého cukru
100 g másla
1 šalotku
1 stroužek česneku
100 g dýně (například máslová nebo hokkaido)
250 g rýže na rizoto
0,8 l vývaru
2 dl bílého vína
70 g parmazánu
Postup:
Nejprve připravíme marinádu smícháním olivového oleje, balsamikového octa, lístků oregana, hnědého cukru, 1 nastrouhaného stroužku česneku, soli a pepře. Do této směsi vložíme vykostěné filety pražmy, které takto necháme marinovat minimálně půl hodiny.
Mezitím šalotku a česnek nakrájíme na jemné kousky. Dýni oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na polovině másla orestujeme šalotku, poté přidáme česnek, dýni a nakonec rýži. Chvíli restujeme a podlijeme vínem. Po odpaření vína, podlijeme asi třemi naběračkami vývaru. Během následujících cca 20 minut za stálého míchání přiléváme přiměřené množství vývaru. Rýži připravujeme ne úplně doměkka. Když máme rýži hotovou, přidáme skoro polovinu druhé části másla, nastrouhaný parmazán a zamícháme do krémové konzistence. Ihned konzumujeme.
Namarinovanou rybu nejprve opečeme na másle. Pečeme na straně, kde je kůže, asi dvě minuty. Potom ji dáme ještě do trouby vyhřáté na 140 ° C na cca 2 minuty.