Tupý nůž je nejen nefunkční, ale také nebezpečný! Víte, jak správně nabrousit a naostřit vaše kuchyňské nože?

I vás jde roztrhnout, když potřebujete dokonale nakrájet maso a najednou neumíte najít žádný pořádně ostrý nůž? Kromě profesionálních brusíren si můžete pomoci sami. Víte o tom, že pokaždé, když použijete nůž se ostří ohne? Tupý nůž je nejen nefunkční, ale také nebezpečný. Jak si nabrousit a naostřit nože přímo v domácnosti?

Ostření není broušení

Ještě předtím, než si řekneme správný postup při snaze o ostřejší nůž a přesné krájení, musíme znát rozdíl mezi broušením a ostřením nožů. Broušení nožů znamená vytvořit na čepeli nože nový okraj – obvykle se provádí dvakrát ročně nebo v případě, že ostření ocílkou nestačí.


Venkovská kuchyně se spoustou tradičních doplňků působí jako ze starého filmu
Pokud si chcete udržet nože vždy v perfektním stavu, je třeba ostření jednou za jeden-dva týdny, podle toho, jak často je používáte. Ostření udržuje čepel ostrou a vyhlazuje mikroskopické trhlinky, takže čepel vyrovnává. Mnohé pomůcky pro broušení nožů mají obě funkce.

Jak brousit brusným kamenem

Dobrým způsobem broušení čepele je použití brusného
kamene – obdélníkového bloku, který funguje téměř jako brusný papír. Když po něm posouváte nůž, vytváří se nové ostří. Většina brusných kamenů je navržena tak, že je třeba je před každým použitím namočit do vody – pro jistotu zkontrolujte pokyny výrobce.

Set of kitchen knives standing on the table.

Pokud brusný kámen potřebuje předem namočit, ponořte ho do vody, dokud nebude zcela nasycený – zpozorujete to podle toho, že z něj přestanou vycházet bublinky. Trvá to přibližně 5 až 10 minut. Potom seberte kámen do ruky a držte nůž pod 20stupňovým úhlem proti brusnému kameni.
a několikrát jemně zatáhněte za každou stranu nože. Většina brusných kamenů má „hrubou brusnou stranu“ i „jemnou brusnou stranu“ – je-li nůž obzvlášť tupý, začněte hrubší stranou, pak proces zopakujte na jemně brusné. Nůž omyjte pod horkou vodou a otřete do sucha.


Tip redakce: Staňte se hvězdou kuchyně a potěšte své hosty novými, chutnými recepty.


Další články autora